El Mar Negre a Turquia

Un viatge argonàutic: veus de Turquia a la vora del Mar Negre

Santa Sofia a Trebisonda
Santa Sofia (Ayiasofya) a Trebisonda

Heu sentit a parlar del Mar Negre? Que s’hi amaga? D’entre tots els països que el voregen, la curiositat m’ha dut al nord de Turquia. Entre Geòrgia i Istanbul, cultures mil·lenàries han anat deixant el seu pòsit damunt la terra: en els monuments, les tradicions, la parla, les persones. A la zona de Trabzon, Trebisonda per a nosaltres, la terra ressegueix la mar com una llengua fina abans d’enlairar-se cap a les altes muntanyes dels Alps Pòntics. Aquest fenomen geològic ha tingut una importància cabdal en la història de la regió i el caràcter dels seus habitants. El mur natural vora la costa ha protegit i aïllat els pobles i ciutats. Els passos de muntanya, controlats per torres i castells, han sigut travessats per caravanes del ramal de la Ruta de la Seda que, a Trebisonda, seguia per mar cap al Bòsfor fins a Venècia.

Barri tradicional aprop del Museu de Chora (Kariye) a Istanbul
Cases adossades prop del Museu de Chora (Kariye)

Tenint com a base l’antiga Trapezunta bizantina, recorrerem muntanyes i valls durant el dia, per gaudir, cap al tard, d’aquesta ciutat meravellosa i viva, barreja de modernitat i tradició.

El viatge ens durà tot seguit a “La Ciutat”, origen del nom de la capital Istanbul “εις την πόλη” (is tin poli) en grec. A l’altra banda de la «Banya d’Or», la llengua de mar que separa dos mons diferents, descobrirem les histories que s’amaguen pels carrerons on el passat es va difuminant entre bars i botigues modernes.

En el temps lliure tindrem l’opció de conèixer museus i palaus otomans, passejar per les aigües del Bòsfor i assistir al tradicional ball dels dervixos.