Trebisonda, un viatge en el temps

Al nord de Turquia, envoltada pel Mar Negre i per les altíssimes muntanyes dels Alps Pòntics, hi ha una ciutat amb personalitat pròpia, fruit dels pobles que l’han habitat al llarg dels segles. Aquesta es la herència que duen els seus descendents, els actuals habitants de Trebisonda. Qualsevol carreró ens pot portar a la sorpresa d’un viatge en el temps, com aquest matalasser processant cotó.

Matalasser processant cotó
Matalasser processant la llana a Trebisonda

La ruta argonàutica: una travessa entre dos mars.

El periple argonàutic comença quan l’Argo sarpa d’un port prop de l’actual ciutat de Vólos, a la regió de Tessàlia. La primera escala la fa a la illa de Lemnos d’on surt per anar a Samotràcia i mes tard cap a l’ Àsia Menor. Navegant pel mar Egeu, travessa l’estret dels Dardanels, per desprès vorejar l’actual costa nord de Turquia pel Mar Negre, fins arribar a la actual Geòrgia (Còlquida). En Jàson s’havia embarcat per recuperar el velló d’or en una aventura més enllà del mar proper, l’Egeu, per l’anomenat amb sarcasme pels grecs «mar hospitalari», l’actual Mar Negre.

El relat de les Argonàutiques va ser escrit per Apol·loni Rodi el S. III a.n.e. Descriu les aventures d’en Jàson, un heroi d’una generació anterior a la de la guerra de Troia. Com tot viatge iniciàtic, en Jàson i els seus companys hauran de fer front a un munt de proves fins arribar al seu destí.

Mapa francès del segle XVIII mostrant una de les possibles rutes de l’Argo

Mapa de la ruta argonàutica